Přejít k hlavnímu obsahu

Projektový den – Finanční gramotnost

Dne 1. a 2. února 2023 se osmé a deváté třídy zúčastnily projektového dne zaměřeného na finanční gramotnost. Na začátku projektu nás naši pedagogové rozdělili do skupin, ve kterých jsme následně celý den představovali rodiny. Vybrali jsme si povolání, věk dětí a byl nám přidělen měsíční plat, ze kterého jsme si vypočítali roční příjem rodiny. V další části jsme obdrželi katalogy, ze kterých jsme si vybrali svoje bydlení, auto a všechna pojištění potřebná k běžnému životu. Všechny námi zvolené věci jsme si nakoupili ve smyšleném realitním obchůdku. Následně jsme si vybrali jídelníčky, kosmetické produkty, oblečení, telefony, televize, zábavu pro rodinu a spoustu dalších věcí, které jsme si šli zase zakoupit do realitního obchůdku.

Potom se nám situace zkomplikovala, protože několik z nás přišlo o práci nebo se nám rozbilo auto, za což jsme z našeho rozpočtu museli samozřejmě ubrat. Ti šťastnější z nás mohli pronajímat část domu a naopak jim rozpočet narostl. V průběhu celého dne jsme počítali pravidelné a jednorázové výdaje, celkové výdaje, celkové příjmy a celkem ušetřené peníze v přepočtu za rok. Naše činnosti však nebyly jen o počítání, ale i o kreativitě, kterou jsme rozvíjeli například kreslením naší rodiny nebo psaním receptu na jakékoliv jídlo.

Na konci dne každá skupina prezentovala svoji rodinu a za úspěšnost naší práce nám byly uděleny takzvané „chechtáky“, za které jsme si mohli koupit hodnotné ceny, například bonbony, propisky, pexeso a spoustu dalších. Celý den se mi velice líbil, myslím si, že většina z nás se naučila hospodařit s penězi a v životě tuto zkušenost jistě uplatníme.

Tereza Maxová, žákyně 8. A