Přejít k hlavnímu obsahu

Literární exkurze 6.ročníku do Miletína

Šesté třídy se vydaly 20. září na literární exkurzi do Miletína. Putovali jsme po stopách místního rodáka Karla Jaromíra Erbena. Cílem byla naučná stezka K. J. Erbena- místa připomínající jednotlivé balady z Kytice. Začali jsme u Miletínských lázní a prohlédli si i ochutnali léčivý pramen. Obdivovali jsme dřevěnou sochu Pána na koni (balada Zlatý kolovrat), Popraviště (Dceřina kletba). Letos chyběla oblíbená socha Polednice, která se restauruje. Následovala prohlídka rodného domku K. J. Erbena s expozicí z jeho života i díla. Žáci plnili úkoly a zjišťovali potřebné informace do pracovních listů, které využijeme v hodinách literární výchovy. V uličce za kostelem na nás čekalo další zajímavé zastavení – nenápadnými dřevěnými dveřmi jsme sestoupili do klášterního sklepení. V podzemí jsou dva sály vytesané do skály, zděná a zaklenutá schodiště a úzká chodba vedoucí k hluboké studni. Zajímavý byl také místní zámek, kde jsme si prohlédli Muzeum amatérského a ochotnického divadla. Zpestřením celého programu byla exkurze do místní výrobny „Pravých hořických trubiček“. Děti ochutnávaly místní dobrotu, nahlédly do provozovny a na závěr si všichni vlastnoručně stočili trubičky, které pak s chutí snědli.

Mgr. Daneta Svobodová

Reakce šestáků:

Exkurze byla moc pěkná. Naučná stezka K. J. Erbena je krásná, místy až strašidelná. Rodný domek byl malý, útulný a v něm hodně zajímavých věcí. Miletín mě vším mile překvapil.

V Miletíně se mi líbilo. Zaujaly mě podzemní chodby, kde jsme byli chvíli v úplné tmě a taky zpívali. Exkurze se povedla. Trubičky byly super a mňam.