Přejít k hlavnímu obsahu

Poznávací zájezd do předvánočního Londýna a Brightonu

V předvánočním čase se vypravilo 50 žáků a 4 pedagogové z naší školy na návštěvu do jedné z anglicky mluvících zemí, a to do Anglie. S cestovní kanceláří jsme vyrazili na dlouhou cestu autobusem v poledne 16. prosince 2023. V noci jsme trajektem přepluli Lamanšský průliv a v ranních hodinách dorazili do Londýna. Do centra Londýna jsme se svezli lanovkou, ze které nás uchvátil výhled na probouzející se Londýn. Poté jsme celý den chodili pod vedením pana průvodce, abychom se seznámili s několika z mnoha úchvatných staveb Londýna. Před Towerem jsme si vyposlechli historii této pevnosti, poté se stačilo otočit se a uviděli jsme v plné kráse Tower Bridge, kombinovaný visutý a zvedací most, který umožňuje lodím vplout do Londýna a po kterém jsme přešli na druhou stranu Temže. Cestou k Shakespearovu divadlu Globe jsme si užívali pohled přes řeku Temži nejen na Tower, ale i na moderní výškové budovy čtvrti City. Naše oko upoutala zejména 180 m vysoká čtyřicetipatrová budova mrakodrapu Swiss Re známá pod názvem „Okurka“, jejímž autorem je slavný architekt Norman Foster. Přes řeku Temži jsme přešli po mostě s názvem Millennium Bridge, na jehož konci se tyčila velkolepá katedrála sv. Pavla. Od ní jsme se přes Borough Market dostali k Mramorovému oblouku, kde začíná jedna z nejznámějších obchodních ulic světa, tam jsme strávili zhruba dvě hodiny v obchodních domech. Večer jsme pobývali v hostitelských rodinách, kde si naši žáci mohli prověřit svoje komunikační dovednosti v angličtině.

Druhý den na anglické půdě jsme si prohlédli přístavní město Brighton, kde jsme si užili mořské pobřeží, na kterém jsme se nejen kochali výhledem na nedozírné moře, ale také sbírali kamínky a mušle různých velikostí a barev. Poté jsme vyjeli na 162 metrů vysokou vyhlídkovou věž British Airways i360 s velkolepým výhledem na moře a celé město. Cestou do centra města, kde nás čekal rozchod, jsme se zastavili na zábavném molu Palace Pier. Večer jsme opět strávili v hostitelských rodinách.

Poslední den na britských ostrovech jsme zažili pravé deštivě anglické počasí, které nás provázelo téměř celý den. Vyhlídková loď nás zavezla do centra města, kde začalo naše putování, při kterém jsme se potkali s Buckinghamským palácem, zastavili na Trafalgar Square, dostali krátký rozchod na Picadilly Circus, míjeli Downing Street a Westminster Abbey, viděli budovy parlamentu a slavný Big Ben, užili si půlhodinovou projížďku na London Eye, z něhož jsme viděli celý Londýn jako na dlani, a přeplněným metrem se dostali k O2 aréně, od které jsme v podvečerních hodinách vyrazili autobusem na cestu domů. Trajektem jsme se přeplavili zpět na půdu kontinentální Evropy a v odpoledních hodinách 20. prosince 2023 jsme dorazili ke škole, kde již čekali rodiče, aby si odvedli či odvezli svoje děti – unavené, ale plné zážitků – domů. Věříme, že se návštěva Anglie zapíše do paměti všech zúčastněných jako nezapomenutelný zážitek.

Bc. Simona Gernatová, Ing. Monika Salmon, Mgr. Vendula Kolářová, Mgr. Zdeněk Burkert