Přejít k hlavnímu obsahu

Ekokurz pátých tříd Horní Maršov

Během druhého dubnového týdne se páté ročníky vypravily na týdenní ekokurz do Horního Maršova. Po celý týden děti provázely zápisky z deníku dobrodruha a pomáhaly dětem objevit bohatství a krásu Krkonoš.
Během pondělního dopoledne jsme se všichni ubytovali. Odpoledne děti čekal první blok, který se nesl v duchu seznamovacích strategických her, kde se projevila týmová spolupráce a soudržnost kolektivu. Po večeři jsme se sešli na krátký blok, kde děti vytvářely koláž z obrázků, které vystříhaly z časopisů.

V úterý jsme se vypravili na celodenní výlet na Rýchory. Zdolali jsme 16 km. Viděli jsme mnoho krásných přírodních zajímavostí, přičemž nám přálo krásné slunné počasí doprovázené občasným průvanem větříku.

Následující den dopoledne děti zkoumaly různé produkty a vynálezy. Samy si ve skupině pokusily vymyslet svůj vynález.

Během odpoledne jsme se vydali k Lysečinskému potoku, kde se z našich dětí stali badatelé a průzkumníci místního potůčku. Chycené živočichy děti mohly identifikovat podle klíče. Po večeři si děti samy tvořily diapozitivy, které jsme si později promítali na plátně.

Ve čtvrtečním dopoledním bloku na děti čekala simulační hra biotopy, kde si společně v týmech vyzkoušely, jaký život mají ptáci v různých místech. Během uplynulých dní děti získávaly za splněné úkoly různé části mapy. Odpoledne jsme se podle mapy vypravili dobrodruha hledat. V druhé části děti vyráběly domečky pro živočichy, které jsme si odvezli do školy na naši zahradu. Poslední večer završila hra s názvem párty dobrodruhů. Všichni jsme se společně sešli u ohně, popovídali jsme si, zahráli si hry a užili jsme si poslední večer před odjezdem domů.

Poslední dopoledne děti čekal krátký blok. Společně s lektorkami a lektorem jsme zhodnotili uplynulý týden a připomněli si všechny aktivity, které nás tu provázely.

Celý týden nás provázelo krásné slunné počasí, a proto se mohla většina aktivit uskutečnit venku. Týden utekl jako voda a my jsme opět nasedli do autobusu a vydali jsme se společně domů.

Mgr. Jitka Dolenská, Mgr. Ivana Pourová, Bc. Michaela Haklová, Jaroslava Zvěřinová