Přejít k hlavnímu obsahu

Školní výlet 5. tříd – Malá Skála

Ve středu 15. června se páté třídy vydaly vlakem na školní výlet na Malou Skálu. Po příjezdu naše první cesta vedla na skalní hrad Vranov-Pantheon. Po cestě jsme zavítali na skalní vyhlídku, odkud byl krásný výhled nejen na Malou Skálu, protékající řeku Jizeru, ale i do okolí na Suché skály či Drábovnu. Na Vranově jsme prošli parkán, navštívili kapli, dali si občerstvení. Všechny krásy jsme však z technických důvodů nemohli prozkoumat, což je škoda. Část Pantheonu nám zůstala uzavřená. 
Dále jsme se vydali dobýt Frýdštejn. Po cestě jsme prohlédli bránu, pomníky, nápisy, letopočty připomínající bájné i historické osobnosti a události. Prozkoumali jsme zříceninu hradu Frýdštejn, obhlédli místa, kde se natáčela známá pohádka. Navštívili jsme také hlavní dominantu hradu – velkou hradní věž, která je postavená na nejvyšším skalisku tak, aby bylo možno obhlédnout široké okolí. Z Frýdštejna jsme se pak procházkou vrátili zpět na Malou Skálu.   

Celý den nás doprovázelo slunce, při zpáteční cestě nabralo na síle, proto jsme se na Malé Skále občerstvili a posilnili ledovou tříští a úžasnou zmrzlinou. Pak jsme nastoupili na zpáteční vlak a jeli domů. Ač jsme měli v nohách pár kilometrů, výlet jsme si díky hezkému počasí užili, některé děti navštívily pro ně zatím nepoznaná místa Českého ráje. 

Mgr. Petra Tauchmanová