Přejít k hlavnímu obsahu

Slavnostní prezentace absolventských prací

Dne 14. 6. 2022 se konaly prezentace ročníkových prací. Jedná se o dlouhodobý projekt naší školy, kde žáci posledního ročníku pracují na originální práci z předmětu, který mají rádi. Každý žák dochází na pravidelné konzultace s vedoucím své práce, rozšiřuje si znalosti nebo schopnosti ve vybrané disciplíně a propojuje svoje vědomosti a um s dovednostmi v oblasti IT. Výsledkem bývají velmi zajímavé práce, které nejlepší žáci obhajují při veřejných prezentacích a bojují o prestižní ceny. 

Tento rok bylo odevzdáno 30 prací a k veřejné prezentaci postoupilo 12 nejlepších. Témata byla velmi různorodá: divadlo, projektová dokumentace ke stavbě domu, tvorba webových stránek o památkách Nové Paky, výroba designových kachliček, zkoumání procesu kvašení či fotosyntézy, tvůrčí psaní, informace o tom, jak funguje pěstounská péče. Nechyběly ani práce v Aj (např. rodokmen královské rodiny) či práce pedagogického charakteru, zaměřené na přímou činnost v hodině s dětmi, například poznávání medvídka Paddingtona nebo práce s literárním textem s dětmi na 1. stupni.  

Porota měla úkol značně nelehký, protože úroveň prací byla velmi vysoká, a byla radost sledovat mladé prezentující deváťáky, jak se před očima poroty mění v opravdové studenty, kteří dokáží formulovat svůj záměr, podělit se o výsledky svého bádání s ostatními a vyhodnotit své úspěchy. 

Letošní kolo již zná své vítěze: na prvním místě se umístil žák Tadeáš Staněk (9. A) s tématem „Alternativní divadlo“, druhé místo obsadila Denisa Kukučková (9. A)  s tématem „Duběnkový inkoust“ a třetí místo patří Lili Kociánové (9. B) s tématem „Model domu a projektová dokumentace.“ Všem výhercům srdečně gratulujeme a přejeme, ať se jim na střední škole daří. 

PhDr. Štěpánka Hetfleischová