Přejít k hlavnímu obsahu

Literární exkurze – Lakomec – Klicperovo divadlo, Galerie moderního umění

Dne 14. 9. 2022 jsme s deváťáky navštívili Klicperovo divadlo v Hradci Králové a zhlédli dopolední představení Lakomec od francouzského dramatika 17. století Moliéra. Podle reakcí mladých diváků představení v netradičním pojetí příjemně překvapilo. Moderní jednobarevné (žluté) pojetí scény v kontrastu s černými obleky herců a netradiční rekvizity (obrovské plyšové prase) bylo velice efektivní. Divadelní herci excelovali především v dramatických částech představení a příjemné bylo zpestření hudebními vsuvkami. Téma lásky a peněz je nesmrtelné a situace odrážely i současnou dobu.

Po představení jsme si prohlédli Bílou věž a většina vystoupala na její vrchol. I přes nepříznivé počasí byly vidět dominanty Hradce Králové. Naše další kroky směřovaly do Galerie moderního umění, kde pro nás připravili edukativní program, představili galerijní prostory a vybraná umělecká díla napříč expozicemi.

Mgr. Daneta Svobodová

Z názorů deváťáků:

„Zaujalo mě moderní představení, protože jsem nikdy v takovém divadle nebyl a byl to pro mě zážitek. Herci a prostředí divadla bylo úžasné.“ (D. Lopata)

„V galerii byla krásná skleněná vitráž v oknech a líbily se mi jednotlivá patra s expozicemi. Takové obrazy a umělecká díla jsem nikde neviděl.“ (A. Obst)