Přejít k hlavnímu obsahu

Archeopark Všestary – 4. třídy

Ve středu 4. 10. 2023 se vydaly čtvrté třídy na exkurzi do Archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové. Děti čekal dvouhodinový program určený pro 1. stupeň základních škol s názvem „Lovci poslední doby ledové“ a „Život prvních zemědělců“. Děti se zaujetím poslouchaly poutavé vyprávění pana průvodce o životě pravěkých lidí. Na vlastní kůži si mohly vyzkoušet házení oštěpem, řezání pazourkem, čistění kůží, drcení obilí na mouku, broušení kamenů, práci na poli s dřevěnou motykou nebo výrobu kamenných seker. Tato venkovní část exkurze v muzeu pod širým nebem s konstrukcemi pravěkých budov z doby kamenné, bronzové a železné byla zakončena ochutnávkou obilných placek.

Druhá část exkurze se přesunula do hlavní budovy expozice. V prvním patře naši představu o běžném životě pravěkých lidí přiblížil obrovský model pravěké krajiny a tematické panely s replikami nástrojů.

Celé dopoledne se děti dozvídaly mnoho nových a zajímavých informací. Všichni jsme získaly cenné zkušenosti a poznatky. Byl to pro všechny úžasný zážitek.

Mgr. H. Poláková