Přejít k hlavnímu obsahu

Stavba obchvatu Nové Paky – exkurze 8. tříd

Dne 24. dubna 2024 se žáci 8. tříd zúčastnili exkurze obchvatu Nové Paky. Tuto exkurzi organizovala stavební firma PORR a.s., která je hlavním dodavatelem tohoto významného projektu. Exkurze měla za cíl seznámit žáky s procesem výstavby dopravní infrastruktury a ukázat jim praktické aspekty inženýrských a stavebních prací. Exkurze začala v 8:00 hod. před školou, odkud jsme se společně vydali autobusem na staveniště obchvatu. Po příjezdu nás přivítali zástupci firmy PORR a.s., kteří nás provedli areálem a poskytli podrobný výklad o probíhajících pracích a byl nám představen celý koncept obchvatu, jeho význam pro region a hlavní technické parametry. Poté jsme navštívili několik klíčových úseků stavby – zemní práce a příprava terénu, kde žáci měli možnost vidět v akci těžkou techniku, jako jsou buldozery a bagry, a dozvěděli se o technologiích používaných při úpravě terénu – mostní konstrukce: Jeden z inženýrů nám podrobně vysvětlil, jak probíhá stavba mostů, jaké materiály se používají a jak se zajišťuje jejich stabilita a bezpečnost.
Na závěr exkurze proběhla krátká diskuse, během které žáci měli možnost klást otázky odborníkům z firmy PORR a.s. Témata otázek se pohybovala od technických detailů stavebních prací po ekologické dopady projektu.
Exkurze byla pro žáky velmi přínosná a inspirativní. Mohli si na vlastní oči prohlédnout složitost a rozsah stavebních prací a lépe pochopit, jak důležitou roli hraje moderní infrastruktura v našem každodenním životě.

Děkujeme firmě PORR a.s. za tuto jedinečnou příležitost a těšíme se na další spolupráci.

Ing. M. Salmon, Mgr. S. Chocholáčová