Přejít k hlavnímu obsahu

Školní výlet – 4. třídy

V letošním roce nás čekal výlet do Kutné Hory – stříbrných dolů, Kostnice v Sedleci, Chrámu svaté Barbory a zámku Kačina. 

V stříbrných dolech nás ustrojili do plášťů a helmy a procházeli jsme důlními chodbami, kde se dříve těžilo stříbro jen za pomocí krumpáčů a kladiv a práce horníků byla velice těžká. Jejich patronem byla sv. Barbora, podle které byl pojmenovaný chrám. Ten je velice krásný a zajímavostí je, že zdobení kostelních lavic je pokaždé jiné. Moc se nám zde líbilo, varhany mají téměř 4000 píšťal. 

V kostnici v Sedlci je pochováno přes 60 000 lidí a jejich kosti jsou uspořádány do pyramid, znaků, svícnů i lustrů. Prošli jsme i Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, kde je k vidění jeden z nejvzácnějších klenotů střední Evropy. 

Zámek Kačina nás přivítal reprezentačními komnatami hraběcí rodiny Chotků. Po zhlédnutí a výkladu o historii a zajímavostech empírového slohu jsme ve sklepních prostorách se zájmem prošli expozice prádelny, kuchyně, konírny, truhlárny a zpracování lnu. 

Výlet jsme si užili i počasí bylo nádherné a plni zážitků jsme se vrátili domů. 

Mgr. M. Bezstarostová